Tapahtumaesittely

XIII Pielinen Soi –festivaali 2020 sisälsi kevät- ja kesäkaudella järjestettyjä konsertteja eri puolilla Pielistä – mm. Lieksassa, Vuonislahdessa ja Kolilla. Festivaali alkoi maailman kuulun Saint Ephraim Male Choir –kuoron konsertilla Joensuun kirkossa perjantaina 21.2. Viranomaisohjeistukset huomioiden heinäkuussa järjestettiin viisi konserttia Hiljaisuuden temppelissä Kolilla, Paaterissa ja Pielisen museolla. Syys-, loka- ja joulukuulle Brahe-saliin suunnitellut konsertit on jouduttu siirtämään myöhempään ajankohtaan vuonna 2021. (Tiedote julkaistu 17.12.2020).

Pielinen Soi -festivaali toivottaa kaikille oikein Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2021. Festivaali suosittelee jouluna 2020:

Nova Records Oy:n julkaisemat kaksi uutta albumia

  • Aavistus joulun, tuttuja ja hieman tuntemattomia joululauluja sisältävä tunnelmallinen äänite, mukana seitsemän laulusolistia eri puolilta Suomea sekä Heini Heide (urut), Susanna Mieskonen-Makkonen (viulu), Matti Makkonen (sello, musiikin sovitus), levyn kansikuvassa luminen Paaterin pirtti (alla, kuva: Mika Kirsi),
  • Kolibri, 18 ammattimuusikosta koostuvan Sointi Jazz Orchestran studioalbumi, musiikin sävellys ja johto, Rasmus Soini.

Molempia levyjä saatavana mm. verkkokaupoista Booky.fi ja Fuga.

Pielinen Soi –festivaali 2020 alkoi maailman kuulun Saint Ephraim Male Choir -kuoron konsertilla Joensuun kirkossa perjantaina 21.2. Joensuun lisäksi kuoro esiintyi Pielinen Soi -festivaalin taiteellisen johtajan Matti Makkosen järjestämällä Itä-Suomen kiertueella myös Valamon luostarin pääkirkossa Heinävedellä, Alavan kirkossa Kuopiossa ja Savonlinnan Tuomiokirkossa 22.-23.2. Samalla kyse oli Pielinen Soi –festivaalin aiempaa laajemmasta tiedotus- ja markkinointikampanjasta, kun kiertueen yhteydessä mm. julkaistiin osia Pielinen Soi –festivaalin tulevasta ohjelmistosta.

XIII Pielinen Soi –festivaalin kesäkonserttisarja toteutui edellisvuosia suppeampana sisältäen viisi konserttia, joita järjestettiin Pielisen museossa, Paaterissa ja Hiljaisuuden temppelissä Kolilla. Osa konserteista järjestettiin ulkoilmassa ja kahteen konserttiin oli vapaa pääsy. Korona-epidemian vuoksi osa kesälle 2020 suunnitelluista Pielinen Soi –festivaalin konserteista ja tapahtumista on siirretty toteutettaviksi talvikaudella 2020-2021 ja kesällä 2021.

TalliGalleriassa Lieksassa ei tänä kesänä järjestetty konsertteja, kun Lieksan Taideyhdistyksen kesänäyttely ei toteutunut. Sen sijaan Pielinen Soi –festivaali järjesti kaksi konserttia Pielisen museolla, joista lauantaina 4.7. järjestettyyn Matti Makkosen Hiljaisuudessa –soolosellokonserttiin oli vapaa pääsy. Konsertissa kuultiin mm. suomalaisia kansansävelmiä ja improvisaatioita samannimiseltä muutama vuosi sitten Paaterin kirkossa taltioidulta levyltä. Sama konsertti kuultiin 4.7. myös Hiljaisuuden temppelissä Kolilla.

Torstaina 16.7. kuultiin Pielisen Museolla lieksalaislähtöisten veljesten Mika ja Niko Saatsin Loimolan voima –yhtyeen levynjulkaisukeikka. Uutta karjalankielistä lofi-folkia esittävän Loimolan voima –yhtyeen juuret ovat muutaman sukupolven takaa Raja-Karjalasta, Suistamon kirkonkylältä. Loimolan Voiman tarinat kumpuavat rajan tältä ja tuolta puolen, tuonpuoleisesta ylihuomiseen. Musiikissa kuuluu rakkaus luontoon ja yksinkertaiseen elämään.

Paaterissa toteutui kaksi konserttia, joissa esiintyivät Duo Peili tiistaina 14.7. sekä Duo Mia Simanainen ja Matti Makkonen torstaina 30.7. Duo Peilin, eli kahden musiikin tohtorin – sellisti-laulaja Seeli Toivion ja kanteleensoittaja Hedi Viisman konsertissa kuultiin tuttuja kotimaisia säveliä Järnefeltiltä Oskar Merikantoon ja ulkolaisia teoksia mm. J.S. Bachilta ja Arvo Pärtiltä. Viisma soittaa kromaattista kannelta, joka eroaa perinteisestä suomalaisesta konserttikanteleesta. Suomen eturivin jazzlaulajattariin lukeutuvan Mia Simanaisen ja sellisti Matti Makkosen esitys pohjautui Helvi Juvosen runoihin. Simanaisen laulutyyli on runojen kanssa melko kansanmusiikin omainen ja mietiskelevä, mitä tukee vuoropuhelu sellon kanssa.

Pielinen Soi –festivaalin 2020 päättävä baritoni Juha Kotilaisen ja Nova Ensemble –pianotrion Brahe-salissa Lieksassa järjestettävä perinteinen Mökit nukkuu lumiset -joulukonsertti torstaina 10.12. jouduttiin siirtämään seuraavaan vuoteen. Konsertin solisti, kansainvälisesti arvostettu baritoni Juha Kotilainen tunnetaan valovoimaisena ja monipuolisena tulkitsijana. Pohjois-Karjalassa häntä on kuultu usein mm. Joensuun Oopperayhdistyksen produktioiden solistina. Konsertin ohjelmassa tulee olemaan mm. Juha Kotilaisen läheisen sukulaisen, Otto Kotilaisen sekä tuttuja että hieman tuntemattomampia joululauluja, kuten Varpunen jouluaamuna.

24.9. suunniteltu Argentiinalaisen tangon ilta -konsertti siirtyi toteutettavaksi myöhempänä ajankohtana kevätkaudella 2021.  Konsertissa sukelletaan argentiinalaisen tangon maailmaan Carlos Gardelin ja Astor Piazzollan musiikin myötä. Konsertin esiintyjät ”Savon Gardel” – baritoni Juha Kotilainen ja Trio Tanguango – Susanna Mieskonen-Makkonen (viulu), Kirsi Laamanen (harmonikka) ja Maija Teikari (piano) – ovat esiintyneet viime vuosina kotimaan lisäksi mm. Georgiassa, Saksassa ja Venäjällä. Itsenäisyyspäivänä 6.12. Trio Tanguango esiintyy Suomi-lähettiläänä Suomen Buenos Airesin suurlähetystön striimaamassa juhlakonsertissa, joka lähetetään erityisesti Argentiinassa, Uruguyaissa ja Paraguyaissa.

3.10. suunniteltu Vaasan kaupunginorkesterin pianotrion siirtyy toteutettavaksi myöhempänä ajankohtana kevätkaudella 2021. Triossa musisoivat Oskari Riihimäki (piano), Eneko Iriarte Velasco (klarinetti) ja Nana Raitaluoto (alttoviulu). Raitaluoto kuuluu lieksalaislähtöiseen Makkosen musisoivaan sisarusparveen ja hän toimii nykyisin alttoviulun äänenjohtajana Vaasan kaupungiorkesterissa. Konsertin ohjelmassa on kamarimusiikkiteoksia Beethovenilta, Bruchilta, Mozartilta ja Schumannilta.

Alun perin syyskuulle Brahe-saliin suunniteltu ainutlaatuinen unkarilaisen Canarro –yhtyeen konsertti siirtyi ensin toteutettavaksi tammikuulle 2021 ja nyt jouduttu edelleen siirtämään myöhempään ajankohtaan. Viimeistään syksyllä 2021 järjestettävässä konsertissa on luvassa on länsieurooppalaista jännittävää autenttista manouche-swingiä maustettuna viime vuosisadan Budapestin salonkimusiikilla, hyppysellisellä Pariisia ja jazzmusiikin vapaudella. Canarron repertoaarissa Django Reinhardtin suosituksi tekemä gypsy jazz yhdistyy unkarilaisen musiikkiperinteen kanssa.

Pielinen Soi –festivaalin toteuttamisen vuonna 2020 mahdollistavat Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö, Lieksan kaupunki ja Musiikin Edistämissäätiö.