Tapahtumaesittely

PIELINEN SOI KAMARIMUSIIKKIFESTIVAALI LIEKSASSA 2011

on uusi, nuorekas ja taiteellisesti tasokas festivaali suomalaisten kesätapahtumien joukossa. Pielinen Soi sisältää vuosittain noin 12 intiimiä konserttia mm. Kolin huipulla ja Paaterin erämaa-ateljeekirkossa. Kesäkonserttien lisäksi järjestetään muutamia konsertteja kevät- ja syyskaudella. Festivaali on laajentunut myös Lieksan ulkopuolelle, Joensuuhun, Juukaan ja Nurmekseen. Pielinen Soi 2011 alkoi kahdella Sibelius-konsertilla helmikuussa Paaterin kirkossa, jolloin Jussi Makkonen, sello ja Rait Karm, piano tulkitsivat säveltäjämestarin helmiä Paaterin hämärtyvässä talvi-illassa. Kesäkaudella 2011 on luvassa kolme kamarikonserttia Paaterissa sekä konsertteja mm. Juuan kirkossa ja Kolin luontokeskus Ukossa. Syyskaudella 2011 toteutuu mm. oopperavierailu Lieksan kulttuurikeskukseen.

Makkosen sisarusyhtye koostuu Lieksasta kotoisin olevista Makkosen seitsemästä sisaruksesta Matti, Maija, Anna, Antti, Liisa, Leena ja Jussi sekä heidän puolisoistaan ja lapsistaan. Sisaruksista kuusi toimii ammattimuusikkona. Yhtye esiintyi 1980 ja -90 -luvuilla noin sadalla omalla konsertilla niin kotimaassa (mm. Nilsiän Bach-viikot ja Musiikkimatka Vantaalla -tapahtuma) kuin ulkomailla (mm. kiertueet Itävallassa, Ranskassa, Saksassa, Venäjällä ja Virossa). Ainutlaatuista oli mm. Makkosen sisarusyhtyeen kolmentoista joulukonsertin sarja Lieksassa peräkkäisinä vuosina 1986-1998. Tätä joulukonserttiperinnettään yhtye tallensi vuonna 2000 äänitteelle Olkihimmeli. Makkosen sisarusyhtyeen jäsenet esiintyivät yhdessä kymmenen vuoden tauon jälkeen heinä-syyskuussa 2008 Lieksassa järjestetyssä Pielinen Soi -konserttisarjassa. Yhtye kutsui esiintymään kanssaan muitakin entisiä lieksalaisia, nykyisiä alan ammattilaisia kuten Elisa Kerola ja Anni Kuusimäki.

Pielinen Soi -konsertit ajoittuvat ennen ja jälkeen Lieksan Vaskiviikkoa mm. täydentäen kesän pohjois-karjalaista kulttuuritarjontaa. Neljättä kertaa järjestettävän Pielinen Soi kamarimusiikkifestivaalin toteutumisen mahdollistavat yhteistyökumppanit kuten Vuonislahden Taiteilijatalo, Lieksan kaupunki ja seurakunta, Kolin kulttuuriseura, Metsähallitus, Nurmeksen seurakunta, Vuonislahden Taiteilijatalo sekä Juuan seurakunta, Juuka-Seura ja -Säätiö. Tapahtumaa ovat kolmen edellisen vuoden aikana taloudellisesti tukeneet mm. ESEK, Karjalaisen Kulttuurin edistämissäätiö, Lieksan kaupunki, LUSES, Pohjois-Karjalan rahasto ja Pohjois-Karjalan taidetoimikunta.

Makkosten perheyhtye (Kuva: Timo Kaiponen, Jokikuva)

Makkosten sisarusyhtye Paaterin kirkossa: Vasemmalta lukien Liisa, Susanna Mieskonen-Makkonen, Ari Kukila, Maija (Kukila), Leena, Anna, Jussi, Antti ja Matti