Tapahtumaesittely

PIELINEN SOI -KAMARIMUSIIKKIFESTIVAALI LIEKSASSA 26.6.-13.9.2009

on uusi, nuorekas ja taiteellisesti tasokas festivaali suomalaisten kesätapahtumien joukossa. Pielinen Soi sisältää kahdeksan intiimiä konserttia mm. Kolin huipulla ja Paaterin ateljeekirkossa. Festivaali laajenee myös Lieksan ulkopuolelle, tällä kertaa Juukaan. Pielinen Soi 2009 alkaa Barokkimusiikin helmiä -konsertilla 26.6. Paaterin kirkossa ja päättyy arkaaiseen ja etnissävytteiseen Pekka Jalkasen sävellyskonserttiin 13.9. Lieksan kulttuurikeskuksessa. Juhlavuodet ”Händel – 250” ja ”Haydn – 200” kuuluvat konserttien ohjelmissa. Jalkasen lisäksi suomalaisista säveltäjistä ovat vahvasti esillä mm. Oskar Merikanto ja Jean Sibelius.

Pielinen Soi -konsertit ajoittuvat ennen ja jälkeen Lieksan Vaskiviikkoa täydentäen kesän pohjois-karjalaista kulttuuritarjontaa. Konserttien solisteina kuullaan mm. kansanmuusikko Sanna Kurki-Suoniota, sopraano Laura Pyrröä ja baritoni Esa Ruuttusta. Muita esiintyviä taiteilijoita ovat mm. Andreas Helling, sello, Rait Karm, piano, Elisa Kerola, kantele, Mari Mäntylä, decacorde, Petteri Pitko, cembalo, vanhan musiikin yhtye Ensemble U3 (Berliini) ja Seeli Toivio, sello sekä Makkosen 7-henkisen sisarusparven muusikot kuten Jussi Makkonen, sello, Liisa Makkonen, viulu ja Matti Makkonen, sello.

Makkosen sisarusyhtye koostuu Lieksasta kotoisin olevista Makkosen seitsemästä sisaruksesta Matti, Maija, Anna, Antti, Liisa, Leena ja Jussi sekä heidän puolisoistaan ja lapsistaan. Sisaruksista kuusi toimii ammattimuusikkona. Yhtye esiintyi 1980 ja -90 -luvuilla noin sadalla omalla konsertilla niin kotimaassa (mm. Nilsiän Bach-viikot ja Musiikkimatka Vantaalla -tapahtuma) kuin ulkomailla (mm. kiertueet Itävallassa, Ranskassa, Saksassa, Venäjällä ja Virossa). Ainutlaatuista oli mm. Makkosen sisarusyhtyeen kolmentoista joulukonsertin sarja Lieksassa peräkkäisinä vuosina 1986-1998. Tätä joulukonserttiperinnettään yhtye tallensi vuonna 2000 äänitteelle Olkihimmeli. Makkosen sisarusyhtyeen jäsenet esiintyivät yhdessä kymmenen vuoden tauon jälkeen heinä-syyskuussa 2008 Lieksassa järjestetyssä Pielinen Soi -konserttisarjassa. Yhtye kutsui esiintymään kanssaan muitakin entisiä lieksalaisia, nykyisiä alan ammattilaisia kuten Elisa Kerola ja Anni Kuusimäki.

Toista kertaa järjestettävän Pielinen Soi -kamarimusiikkifestivaalin toteutumisen ovat mahdollistaneet yhteistyökumppanit Vuonislahden Taiteilijatalo, Lieksan kaupunki ja seurakunta, Kolin kulttuuriseura, Metsähallitus, Vuonislahden Taiteilijatalo sekä Juuan seurakunta, Juuka-Seura ja -Säätiö. Tapahtumaa on taloudellisesti tukenut mm. Pohjois-Karjalan taidetoimikunta. Pielinen Soi -kamarimusiikkifestivaalin tuottaja Matti Makkosen mukaan tapahtumalle on luvassa jatkoa myös kesän 2009 jälkeen.

Makkosten perheyhtye (Kuva: Timo Kaiponen, Jokikuva)

Makkosten sisarusyhtye Paaterin kirkossa: Vasemmalta lukien Liisa, Susanna Mieskonen-Makkonen, Ari Kukila, Maija (Kukila), Leena, Anna, Jussi, Antti ja Matti