Taiteilijaesittely

ESA RUUTTUNEN, baritoni

Esa Ruuttunen

Esa Ruuttunen opiskeli aluksi teologiaa ja toimi valmistuttuaan papin virassa Temppeliaukion kirkossa Helsingissä n. 10 vuoden ajan. Viranhoidon ohessa hän opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui vuonna 1980. Vuodesta 1985 hän on toiminut ammattilaulajana ja vakituinen kiinnitys Kansallisoopperan solistina alkoi syksyllä 1987, josta hän jäi eläkkeelle elokuussa 2005. Savonlinnan Oopperajuhlien solistikuntaan hän on kuulunut 1980 -luvulta  lähtien ja sai vuonna 2000 vuoden taiteilijan nimityksen. Vuosina 2004-2007 hän toimi Nivalan oopperakeskushankkeen sekä vuodesta 2007 lähtien Jokilaaksojen Musiikkisäätiön taiteellisena  johtajana.

Vuonna 1996 Esa Ruuttunen debytoi Deutsche Oper Berlinissä, joka johti vierailuihin useisiin Euroopan tärkeimpiin oopperataloihin, mm. Baijerin Valtionoopperaan, Covent Gardeniin, Stuttgartin ja Leipzigin oopperoihin sekä vuonna 2003 Barcelonan Liceuhun ja 2004 Wienin Valtionoopperaan ja Berliinin Valtionoopperaan. Konserttisolistina hän on vieraillut monissa merkittävissä musiikkikaupungeissa Euroopassa, USA:ssa ja Kanadassa sekä mm. Tokiossa.

Esa Ruuttusen oopperarepertuaari sisältää keskeiset heldenbaritoniroolit sekä runsaasti kantaesityksiä mm. uskonnollisaiheisten oopperoiden päärooleissa. Hänen konserttiohjelmistonsa koostuu klassisen ohjelmiston lisäksi runsaasta kirkko – ja muusta hengellisestä musiikista. Vuonna 2001 hän sai Suomen Leijonan Pro Finlandia –kunniamerkin sekä tammikuussa 2004 Wienissä Romanian valtion musiikkikomentajan kunniamerkin.

Keväällä 2007 Esa Ruuttusesta ilmestyi Kirjapajan kustantama ja Pekka Hakon kirjoittama henkilökuva nimellä Esa Ruuttunen – Oopperapappi. Esa Ruuttunen on vuosina 2007-2010 opetusministeriön nimeämänä Suomen Kansallisoopperan hallituksen jäsen.

Erotin

LAURA PYRRÖ, SOPRAANO

Laura Pyrrö, sopraano

Laura Pyrrö valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2007 Sibelius-Akatemian oopperakoulutusohjelmasta, ja vuotta aiemmin hän suoritti laulun A-tutkintonsa erinomaisin arvosanoin. Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Liisa Linko-Malmio sekä nykyisin Ritva Auvinen ja Elizabeth Norberg-Schulz; lisäksi mestarikurssiopintoja mm. Gundula Janowitzin ja Helena Dösen johdolla. Kaudella 2006-07 Pyrrö osallistui baritoni Udo Reinemannin kansainväliselle liedin mestariluokalle Konservatorium Van Amsterdamissa Hollannissa.
Ennen ammattiopintojaan Pyrrö sai päästötodistuksen Keskisen Uudenmaan Musiikkiopistosta pääaineenaan pianonsoitto sekä opiskeli Sibelius-Akatemian avoimessa korkeakoulussa 1999-2000.

Laura Pyrrön esitettyjä rooleja ovat olleet mm. Pamina Mozartin Taikahuilussa (mm. Nilsiän Louhosareena 2005, Vantaan ooppera 2004), Kettu Janácekin oopperassa Ovela Kettu (Alminsali 2004), Arminda Mozartin oopperassa La Finta Giardiniera (Svenska Teatern 2006), Lucy Weillin Kerjäläisoopperassa (Helsingin Kaupunginteatteri 2007) ja Miss Pinkerton Menottin oopperassa The Old Maid and The Thief (Sibelius-Akatemia 2002). Vuonna 2004 Pyrrö debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla Lolan roolissa Mascagnin oopperassa Cavalleria Rusticana, ja kesällä 2007 hän lauloi naispääroolin Jukka Linkolan säveltämän Hallin Janne -oopperan kantaesityksessä Jämsässä. Vuoden 2008 rooleihin kuuluivat Rosalinde Straussin operetissa Lepakko (Operettiteatteri Bravo) sekä Micaela Bizet n oopperassa Carmen (Brasovin ooppera, Romania).

Laura Pyrrö on esiintynyt myös useissa musiikkiteatterirooleissa: mm. Ooppera Verson Viulusoittaja katolla Aleksanterinteatterissa 2006-07 sekä Aino Acktén rooli Porvoon Taidetehtaan Albert Edelfelt -juhlavuodennäytelmässä 2004. Keväällä 2009 hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Railin roolissa Ilkka Kuusiston oopperassa Gabriel, tule takaisin!

Oopperan lisäksi Pyrrön ohjelmistoon kuuluu liediä, operettia, barokkimusiikkia, klassista musikaalia, modernia laulumusiikkia sekä hengellisiä teoksia -mm. Bachin Johannespassio, Mozartin c-mollimessu ja Requiem, Brucknerin Requiem, Maasalon Jouluoratorio, Pergolesin Salve Regina sekä Pergolesin ja Rossinin Stabat Materit. Omia resitaaleja Pyrröllä on ollut mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Kemiön Musiikkijuhlilla, ja hän on esiintynyt useimpien maamme kaupunginorkestereiden solistina. Suomen lisäksi hän on konsertoinut mm. Ruotsissa, Virossa, Venäjällä, Unkarissa, Slovakiassa, Espanjassa, Norjassa, Hollannissa ja Islannissa.

Laura Pyrrö voitti ensimmäisen palkinnon Timo Mustakallio -laulukilpailussa 2002.

Erotin

LIISA MAKKONEN, viulu

Viulisti Liisa Makkonen

Liisa Makkonen aloitti viulunsoiton opinnot 4-vuotiaana Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa. Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi valmistunut Makkonen suoritti viuludiplomin vuonna 2004 erinomaisin arvosanoin. Hän on täydentänyt opintojaan mestarikursseilla (Pinchas Zukerman, Hagai Shaham, Mi-Kyi Lee, Pavel Vernikov, Mark Lubotsky) sekä vuosina 1999-2000 Israelissa. Jousikvartetti Maggioren kanssa Makkonen on opiskellut Lontoossa Amadeus-kvartetin viulistin Siegmund Nisselin johdolla.

Liisa Makkonen on konsertoinut solistina, kamarimuusikkona ja sooloresitaalein niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on esiintynyt mm. Korppoon Sibelius-festivaalilla viulisti Madoka Saton ja pianisti Folke Gräsbeckin kanssa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla pianotrion kanssa. Makkonen on esittänyt laajan määrän kamarimusiikkiteoksia pianisti Folke Gräsbeckin kanssa sekä kantaesittänyt useita Sibeliuksen kamarimusiikkiteoksia. Vuonna 1997 Makkonen oli finalisti Vuorineuvos Juhani Heinosen viulukilpailussa. Hän on soittanut myös Gustav Mahler –nuoriso-orkesterissa.

Liisa Makkonen on toiminut usean vuoden ajan Itä-Helsingin musiikkiopistossa viulunsoiton opettajana ja soittaa tällä hetkellä Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Makkosen Improvisation –soololevy ilmestyi kesäkuussa 2008.

Erotin

JUSSI MAKKONEN, sello

Sellisti Jussi Makkonen

Jussi Makkonen (s.1979 Lieksa) aloitti sellonsoiton 7-vuotiaana Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa, Lieksassa. Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen hänet valittiin vuonna 1993 ja 1996 hän aloitti yliopisto-opinnot Sibelius-Akatemiassa professori Martti Rousin johdolla. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2005. Mestarikursseilla häntä ovat ohjanneet mm. professorit Arto Noras, Erkki Rautio ja Frans Helmersson. Voitettuaan EBU:n kansallisen solistikilpailun 1996 Makkonen on esiintynyt niin Suomessa kuin lähes kaikissa Euroopan maissa sekä USA:ssa. Hän on esiintynyt myös mm. EBU:n, BBC:n, YLE:n  sekä Romanian radio- ja tv-ohjelmissa. Makkosen konserttikiertueet vuosina 2008-2009 ulottuvat mm. Etelä-Amerikkaan sekä Yhdysvaltain länsirannikon suurimpiin kaupunkeihin mm. pianotaitelija Rait Karmin kanssa. He esiintyvät yhdessä säännöllisesti myös eri puolilla Eurooppaa.

Jussi Makkonen on konsertoinut viime vuosina menestyksekkäästi eri puolilla maailmaa. Viime vuonna hän esitti Sibeliusta Yhdysvalloissa loppuunmyydyille saleille sekä konsertoi myös eri Euroopan maissa. Tasavallan presidentti kutsui hänet esiintymään kutsuvierastilaisuuteensa Mäntyniemeen keväällä 2008.

Jussi Makkonen on toiminut sellonsoiton opettajana Pohjois-Helsingin musiikkiopistossa vuodesta 2003. Kamarimusiikki on ollut aina erityisen mieluista hänelle. Hän on esiintynyt monissa eri kokoonpanoissa  mm. pianistien Folke Gräsbeckin, Risto Laurialan, Violeta Petrovan, Heini Kärkkäisen, Kalle Toivion ja Rait Karmin kanssa. Hän on opiskellut myös orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa yksityisesti Jorma Panulan johdolla.

Viime vuosina Jussi Makkosta ovat sponsoroineet mm. OKO-pankki, Suomen Kulttuurirahasto ja Sibelius-Akatemia. Makkonen soittaa lähes 200-vuotta vanhalla saksalaisella sellolla. Sen ovat hänelle sponsoroineet Suomen Kulttuurirahasto sekä Wihurin rahasto. Makkosella on levytyssopimus kansainvälisen Naxos levy-yhtiön kanssa, joka julkaisi huhtikuussa 2008 hänen uuden Sibelius-levynsä maailmanlaajuiseen jakeluun.

www.jussimakkonen.com

Erotin

RAIT KARM, piano

Rait Karm, piano
Rait Karm aloitti pianonsoiton opinnot Tallinnan keskusmusiikkikoulussa E.Saviaukin ja professori I.Iljan johdolla. Vuonna 1991 hän siirtyi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan, opettajinaan mm. prof. L.Pohjola, V. Berzon ja S. Novikov. Yksinlaulua hän on opiskellut J.Elorinteen luokalla. Rait Karm valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta v. 2000 erinomaisin arvosanoin. Vuonna 1996 Karm oli Nord-Plus stipendiaattina Reykjavikissa ja vuosina 1991-1999 hän osallistui mm. L.Simonin, D.Krausin, K.-H.Kemmerlingin, H.Leygrafin, H.Höllin, D.Roberdssonin sekäD. Baskirovin mestarikursseille. Liedin sekä kamarimusiikin jatko-opintoja hän suoritti prof. Irwin Gagen luokalla Zürichin musiikkikorkeakoulussa. Karm on voittanut palkintoja nuorten pianistien kilpailussa Tsekkoslovakiassa ja Virossa. Hänen osaamiseensa kuuluvat klassisen pianonsoiton ja koulutustehtävien ohella mm. vapaa-säestys, improvisointi sekä korkeatasoinen liedin säestys.

Rait Karm on konsertoinut solistina, kamarimuusikkona, viihdepianistina sekä lied-pianistina Suomen lisäksi Virossa, Tanskassa, Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa, Italiassa, Kreikassa, Unkarissa, Tsekeissä sekä Yhdysvalloissa. Hänen yhteistyökumppaneista mainittakoon Johanna Rusanen, Helena Juntunen, Pille Lill, Marion Melnik, Angelika Klas, Heli Veskus, Petteri Iivonen, Jussi Makkonen ja Sami Junnonen. Karmin taiteellista toimintaa ovat tukeneet Suomen Säveltaiteen tukisäätiö, Viro Säätiö, Paulon säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Vuonna 2006 ilmestyi hänen ensimmäinen albuminsa Masterpieces for Cello yhteistyössä sellotaiteilija Jussi Makkosen kanssa. Keväällä 2008 Karm ja Makkonen julkaisivat levyn Sibelius – for Cello and Piano ja vuonna 2008 Karm levytti sopraano Johanna Rusasen kanssa Yö Meren Rannalla -äänitteen.

www.raitkarm.com

Erotin

ENSEMBLE U3 (BERLIINI)

Ensemble Norma

Ensemble U3 perustettiin Berliinissä vuonna 2004. Yhtyeen jäsenetSusanne Fröhlich (nokkahuilu), Sohyun Sung (barokkisello) ja Petteri Pitko (cembalo) ovat taustoiltaan laaja-alaisia muusikoita, ja niin Ensemble U3:n ohjelmistokin ulottuu 1600-luvulta nykypäivään. Kokeellinen ja yllättävä ohjelmasuunnittelu sekä yhteistyö nykysäveltäjien ja muiden taiteenalojen edustajien kanssa leimaavat yhtyeen toimintaa ja konsertteja.

Yhtye on voittanut toisen palkinnon sekä erikoispalkinnon Alice Samter -kamarimusiikkikilpailussa Berliinissä sekä ensimmäisen palkinnon 11. kansainvälisessä Alte-Musik-Treff -kilpailussa Berliinissä vuonna 2006.

Ensemble U3 on konsertoinut kotikaupunkinsa Berliinin kaikissa tärkeimmissä vanhan musiikin konserttisarjoissa. Heitä on kuultu myös Hollannin vanhan musiikin festivaaleilla Utrechtissä fringe-sarjassa, Göttingenin Händel-festivaalin nuorten taiteilijoiden konserttisarjassa sekä Soiva Akatemia -sarjassa Helsingissä. Vuonna 2007 yhtye esiintyi Etelä-Koreassa Tongyeongin kansainvälisillä musiikkijuhlilla, Soulissa ja Daejonissa, eri puolilla Saksaa sekä Sveitsissä. Vuoden 2008 aikana he konsertoivat mm. Berliinin Radialsystem-kulttuurikeskuksessa, Kuopiossa BarokkiKuopio-festivaalilla sekä Helsingissä. Yhtyeen tämänhetkisiin projekteihin kuuluu yhteistyö islantilais-saksalaisen uuden musiikin yhtyeen adapter sekä Klangnetz-säveltäjäverkoston kanssa.

Kesällä 2009 Ensemble U3 esiintyy mm. Berliinissä Friedenauer Kammerkonzerte –sarjassa, Suomessa BarokkiKuopio-festivaalilla, Lieksassa ja Savonlinnassa sekä Islannissa.

www.myspace.com/ensembleu3

Susanne Fröhlich (s.1979) opiskeli nokkahuilunsoittoa Amsterdamin konservatoriossa opettajanaan Paul Leenhouts. Konserttidiplominsa jälkeen hän erikoistui moderniin kamarimusiikkiin ja multimediaperformanssiin ja suoritti maisteridiplomin vuonna 2004 erinomaisin arvosanoin. Tämän jälkeen hän täydensi opintojaan Gerd Lünenburgerin johdolla Berliinin Universität der Künstessä, missä hän suoritti Konzertexamen-tutkinnon.

Susanne Fröhlich konsertoi aktiivisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa, niin solistina kuin yhtyeidensä QNG – Quartet New Generation (nokkahuilukvartetti) ja Ensemble U3 jäsenenä. Lisäksi hän tekee säännöllistä yhteistyötä mm. uuden musiikin yhtyeen ICTUS kanssa. Hän on kantaesittänyt lukuisia teoksia ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Fröhlich on palkittu Darmstadissa uuden musiikin tulkinnoistaan sekä yhtyeensä QNG kanssa lukuisissa kilpailuissa mm. New Yorkissa, Rotterdamissa ja Krakovassa. Kaudella 2006–2007 hän oli Berliinin taidekorkeakoulujen stipendiaatti.

Sohyun Sung (s.1972) on kotoisin Soulista, Etelä-Koreasta, missä hän opiskeli sellonsoittoa Soulin National Universityssä. Tämän jälkeen hän jatkoi opintojaan Freiburgin musiikkikorkeakoulussa Christoph Henkelin johdolla sekä Düsseldorfissa, missä hän suoritti Konzertexamen-tutkinnon Johannes Goritzkin johdolla. Barokkisellonsoittoa ja vanhaa musiikkia hän on opiskellut Hidemi Suzukin ja Jonathan Mansonin johdolla sekä Berliinin Universität der Künstessä opettajinaan Phoebe Carrai ja Markus Möllenbeck.

Sohyun Sung soittaa yhtyeissä Nova Stravaganza, Neue Münchner Hofkapelle ja Berlin Baroque. Hän on konsertoinut solistina ja kamarimuusikkona Koreassa, Saksassa, Hollannissa, Sveitsissä, Portugalissa ja Venäjällä sekä soittanut lukuisien saksalaisten orkestereiden riveissä: Düsseldorfer Symphoniker, Deutsche Kammerakademie Neuss, Klassische Philharmonie Bonn sekä Münchner Symphoniker. Sung on palkittu Chung-Ang-Ilbo –kilpailussa ja Chosun-Ilbo –kilpailussa Etelä-Koreassa. Syksyllä 2006 hän levytti saksalaiselle Bella Musica -levymerkille.

Petteri Pitko (s.1980) aloitti musiikkiopintonsa Savonlinnan musiikkiopistossa. Cembalonsoittoa hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa sekä Mitzi Meyersonin johdolla Berliinin Universität der Künstessä, missä hän suoritti Konzertexamen-tutkinnon parhain mahdollisin arvosanoin. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan Pariisissa opettajanaan Huguette Dreyfus sekä Ton Koopmanin sekä Christine Schornsheimin mestarikursseilla.

Petteri Pitko toimii niin vanhan kuin uudenkin musiikin parissa ja konsertoi aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla. Pitko on esiintynyt useilla suomalaisilla musiikkijuhlilla (Kuhmon kamarimusiikki, Turun musiikkijuhlat, Tampere Biennale, Janakkala barokki, Helsingin vanhan musiikin viikko) sekä konsertoinut lukuisissa Euroopan maissa ja Kanarian saarilla. Hän on soittanut useiden suomalaisten kaupunginorkestereiden, Stavangerin sinfoniaorkesterin sekä Kuudennen kerroksen orkesterin, Battalia-yhtyeen ja Avanti!:n riveissä. Nauhoituksia Pitko on tehnyt Viron, Berliinin ja Hessenin yleisradioille sekä saksalaiselle Bella Musica -levymerkille.

PETTERI PITKO, cembalo

Petteri Pitko

Erotin

SEELI TOIVIO, sello

Seeli Toivio

Seeli Toivio on esiintynyt Euroopassa, Aasiassa, Etelä-Afrikassa ja USA:ssa solistina, resitalistina ja kamarimuusikkona. Hän on tehnyt useita radio- ja TV-nauhoituksia useassa Euroopan maassa, sekä levyttänyt Suomessa, Bulgariassa ja Japanissa. Sibelius-Akatemian ensikonsertin hän piti vuonna 2004 veljensä, pianisti Kalle Toivion kanssa. Vuonna 2007 heidät kutsuttiin esiintymään mm. Servais Festivalille Belgiaan. Vuonna 2003 he tekivät konserttikiertueen Japanissa.

Tätä nykyä Seeli Toivio opiskelee musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikössä aiheenaan sellonsoiton vasemman käden tekniikka ja sen kehitys 1700-luvulta. Kirjallisessa työssään Toivio myös esittelee vasemman käden tekniikkaansa, jota hän hyödyntää mm. virtuoositeosten soitossa. Toivio esittää usein myös viuluteoksia, joista hän on tehnyt omat sellosovituksensa. Muiden muassa Pablo de Sarasaten ”Carmen-fantasia” ja ”Mustalaislaulut” sekä Antonio Bazzinin ”Vuorenpeikkojen tanssi” kuuluvat ohjelmistoon. Toivion koko repertuaariin kuuluu sello- ja kamariteoksia 1600-luvulta nykypäiviin.

Marraskuussa 2007 kansainvälinen Festival Servais kutsui Seeli Toivion esitelmöimään sellonsoiton vasemman käden tekniikan kehityksestä sekä omasta vasemman käden tekniikastaan kansainvälisessä sellotekniikan symposiumissa Brysselin ”Palais de Academiessa”. Samana iltana hän esitti Servais´n sellokonserton op5 deFilharmonien solistina solistina Paul Watkinsin johtamana Brysselin ”Palais Beaux Artsissa”, ja seuraavana iltana Antwerpenin ”Kuningatar Elisabet”- salissa. Huhtikuussa 2007 Toivio oli kutsuttu Belgian ensimmäisen kansallisen sellokilpailun tuomariston jäseneksi.

Maaliskuussa 2008 Seeli Toivio piti luentokonsertin Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön järjestämässä luentokonserttisarjassa Cygnauksen Galleriassa Helsingissä. Toivio kertoi 1800-luvun virtuoosisellisteistä, jotka myös sävelsivät soittimelleen. Luennon lomassa Toivio esitti J.-L. Duportin, B. H. Rombergin, A. F. Servaisi´n, K. Davidoffin sekä D. Popperin teoksia pianisti Elisa Järven, harpisti Lily-Marlene Puuseppin, alttoviulisti Maya Egashiran sekä sellisti Juho Laitisen kanssa.

Seeli Toivio on saanut apurahaa opintoihin ja taiteelliseen työskentelyyn Suomen Kulttuurirahastolta, Sibelius-Akatemialta, Sibelius Akatemian DocMus-yksiköltä, Royal Academy of Musicilta, Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahastolta, Suomalaiselta Konkordia-säätiöltä, Wegelius-säätiöltä, Pro Musica-säätiöltä, Opettaja Aino Ylhäisen säätiöltä, sekä Jenny ja Antti Wihurin, Vilho ja Lahja Koposen, Paulon, sekä Alfred Kordelinin säätiöltä. Vuonna 2007 Suomen kulttuurirahasto myönsi Toiviolle 3-vuotisen työskentelyapurahan musiikin tohtorin tutkintoon. instrumenttinaan Toiviolla on Suomen Kulttuurirahaston omistama, italialainen David Tecchler -sello vuodelta 1707.

www.seelitoivio.com
www.youtube.com/seelitoivio
www.klassinen.fi/profiili/10849
www.myspace.com/cellistseelitoivio
www.reverbnation.com/seelitoivio

Erotin

ANDREAS HELLING, sello

Andreas Helling, sello

Andreas Helling aloitti sellonsoiton 6-vuotiaana Turun konservatoriossa.  Opiskeltuaan 4 vuotta Matti Vuoriston johdolla hän jatkoi opintojaan Timo Hanhisen johdolla vuosina 1984–92. Helling opiskeli 1992–93 Tukholman Kuninkaallisessa Korkeakoulussa Ola Karlssonin oppilaana ja siirtyi vuonna 1993 Sibelius-Akatemiaan opiskellakseen Martti Rousin, Victoria Yaglingin ja Raimo Sariolan johdolla.  Hän suoritti loppututkintonsa keväällä 2002 voitettuaan aikaisemmin samana vuonna Turun sellokilpailun kolmannen palkinnon. Helling valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2007 ja piti ensikonsertin Soiva-akatemia sarjassa vuonna 2009. Hän on osallistunut mm. Mikhael Homitzerin, Alexander Baillien, Menahem Meirin David Geringasin, Frans Helmersonin, Robert Cohenin ja Julius Bergerin mestarikursseille.

Andreas Helling on konsertoinut orkesterin solistina ja antanut omia resitaaleja Suomessa, Ruotsissa, Ranskassa, Italiassa, Venäjällä, Moldaviassa, Englannissa ja Itävallassa.  Hän esiintyy ahkerasti kamarimuusikkona eri kokoonpanoissa, mm. Trio Hellingin jäsenenä.  Helling on toiminut Turun filharmonisen orkesterin sellosektion äänenjohtajana vuodesta 2002.

Erotin

SANNA KURKI-SUONIO, laulu

Sanna Kurki-Suonio on ilmaisuvoimainen, monien sävyjen mestari ja laajan repertuaarin omaava laulaja, joka on kotonaan niin kansanmusiikin kuin nykymusiikin ja oman säveltuotantonsa tulkkina. Sanna Kurki-Suonio Trion syksyllä 2007 ilmestynyt levy Huria on saanut kiittäviä arvioita eri puolilla Eurooppaa. Sanna Kurki-Suonio on ollut mukana mm. Veli-Matti Puumalan Anna-Liisa -oopperassa, joka esitettiin Helsingin juhlaviikoilla 2008.

Erotin

MARI MÄNTYLÄ, decacorde

Mari Mäntylä
 on erikoistunut klassisen kitaran harvinaiseen muotoon, 10-kieliseen kitaraan eli decacordeen. Mäntylä on monipuolinen muusikko, jonka perusohjelmisto kattaa klassisen musiikin eri aikakaudet. Sen lisäksi hän liikkuu myös luontevasti eri musiikkityylien parissa. Hän työskentelee mm. suomalaisten kansanmuusikoiden kanssa ja on toiminut kitaristina Tirioni- yhtyeessä jonka ohjelmisto koostuu portugalilaisesta fadosta. Keskeisimmät kamarimusiikkikokoonpanot ovat bandoneon-decacorde duo Kristina Kuusiston kanssa ja kitaraduo Hannu Annalan kanssa.

Mari Mäntylä konsertoi aktiivisesti sekä solistina että kamarimuusikkona ja tekee yhteistyötä monien suomalaisten ja ulkomaalaisten säveltäjien kanssa. Hän on kantaesittänyt useita, erityisesti decacordelle sävellettyjä teoksia ja näin edistänyt merkittävästi myös instrumenttinsa tunnetuksi tekemistä. Mäntylä on konsertoinut kotimaan lisäksi mm. Virossa, Saksassa, Sveitsissä, Italiassa, Ranskassa, Venäjällä ja Libanonissa.

Mari Mäntylä on ollut mukana useissa levytyksissä ja esiintynyt radiossa sekä televisiossa Suomessa, Venäjällä ja Ranskassa. Mari Mäntylä on Kuhmon musiikkiopiston kitaransoiton- ja kamarimusiikin lehtori. Hän oli myös vuosina 2002 ja 2003 toteutuneen Tirando kitarafestivaalin taiteellinen johtaja.

Mari Mäntylä on opiskellut kitaransoittoa Tampereen Konservatoriossa Jorma Salmelan johdolla, Sibelius-Akatemiassa solistisella osastolla Jukka Savijoen johdolla, Sveitsissä Baselin musiikki-akatemiassa Oscar Ghiglian konserttiluokalla sekä Sienan Accademia Musicale Chigianassa 1991, missä hänelle myönnettiin Diploma di Merito- kunniadiplomi. Solistidiplomin hän suoritti Sibelius-Akatemiassa 1995, sekä Konzertreife-diplomin Baselin musiikki-akatemiassa 1997. Musiikin maisteriksi hän valmistui 1998.

Mari Mäntylä soittaa Kauko Liikasen (LiikanenGuitars) 2001 rakentamalla decacordella. Mäntylän taiteellista työskentelyä ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Valtion säveltaidetoimikunta, CIMO ja Sibelius-Akatemia.

Helsingin sanomat 2.2.2009 Veijo Murtomäki:

”Soittimensa verrattoman taitajan Mari Mäntylän esittäessä John Dowlandin luuttuteoksia musiikin sulous nousee lämpimästä, lähes urkumaisesta bassosoinnista. J.S. Bachin a-molli-luuttusarja välittyy decacordella nautittavampana kuin kuusikielisellä kitaralla soitettuna. Pekka Jalkasen kitaratuntemus kuuluu hänen sarjassaan Preludi, Fantasia ja Nokturni soittimen ominaisuuksista kirpoavana raikkaana keksintänä ja matalan alueen kauniina heilimöintinä.”

www.marimantyla.net 

Erotin

ELISA KEROLA, kantele

Elisa Kerola on opiskellut kanteleensoittoa Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa, Keski-Suomen konservatoriossa ja Ritva Koistisen johdolla Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2004. Hän on konsertoinut mm. festivaaleilla Tampere Biennale, Viitasaaren Musiikin aika, Jyväskylän Kesä ja Lieksan Vaskiviikolla sekä kotimaan ohella mm. Venäjällä, Ranskassa, Italiassa ja Sveitsissä.

Kanteletaiteilija Elisa Kerola tekee mielellään yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa. Hän on toiminut kanteleensoittajana mm. tanssi- ja teatteriproduktioissa. Kerola piti ensikonserttinsa vuonna 2006. Niinikään vuonna 2006 hän julkaisi ”Kuuntele” nimisen cd-levyn, joka sisältää soolo- ja duosävellyksiä kanteleelle (JaseCD 0044 ). Kerola opettaa kanteleen soittoa Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Hän on saanut apurahoja mm. Valtion säveltaidetoimikunnalta, ESEK:lta ja Sibelius-Akatemialta.

Rondo 03/07/08 Kare Eskola:
”Kylläpä on Elisa Kerola tehnyt melkoisen debyyttilevyn. Kiehtova, ylläpitävä ohjelmisto, kuusi seitsemästä ensilevytyksiä, teknisesti täydellistä ja värikylläistä soittoa, viimeistelty grafiikka. Heti kärkeen täytyy vinkata apurahalautakunnille, että tämä nuori taiteilija pitäisi päästää mellastamaan vapaasti uuden musiikin parissa.”

www.elisakerola.net 

Erotin

SUSANNA KOLEHMAINEN, lausunta

Susanna Kolehmainen aloitti lausunnan 7-vuotiaana Helsingin Kalevalaisten naisten Helkatytöt –ryhmässä opettajanaan mm. Iines Laitinen. Kotimaan lisäksi Kolehmainen on esiintynyt lausujana myös Tsekissä, jossa hän on esittänyt mm. suomalaista kansanrunoutta alkukielellä tsekkiläiselle yleisölle. Kolehmaisen erikoisuutena ovat runo-musiikki –improvisaatiot, joita hän on tehnyt eri soittimien kanssa: mm. sello, kantele, piano, saksofoni, trumpetti, huilu. Sanataideohjaajana työskentelevä Kolehmainen toimi sanataiteen läänintaiteilijana Etelä-Savossa vuosina 2004-2007.  Hän ohjaa runoryhmiä, näytelmäryhmiä, ilmaisutaitoa ja luovaa kirjoitttamista. Kolehmainen sai Etelä-Savon kulttuurirahaston 6 kk työskentelyapurahan vuonna 2009. Susanna Kolehmainen ja Matti Makkonen ovat esiintyneet yhdessä vuodesta 2005 alkaen useilla eri teemoilla kuten kala-aiheiset runot ja loitsut, jouluteema, lastenteema ym.

Erotin

MATTI MAKKONEN, sello & tuottaja

Matti Makkonen, sello

Matti Makkonen (s.1970) aloitti sellonsoiton 9-vuotiaana Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa, Lieksassa. Hän on valmistunut mm. sellonsoiton ja musiikinteorianopettajaksi Kuopion konservatoriosta. Lisäksi hän on opiskellut mm. Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan musiikkitiede sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kuoron- ja orkesterinjohdon erikoistumisopintoja. Makkonen on opiskellut sellonsoittoa mm. Timo Törmän ja Pavel Kupinin johdolla sekä osallistunut mm. Marcel Bergmanin mestarikursseille. Kuoronjohtoa hän on opiskellut mm. Stefan Sköldin ja Rita Varosen johdolla sekä orkesterinjohtoa mm. Atso Almilan ja Jorma Panulan johdolla. Sävellystä hän on opiskellut mm. Pekka Kostiaisen ja Sakari Monosen johdolla.

Matti Makkonen on toiminut mm. opettajana Kuopion ja Keski-Suomen konservatorioissa, Etelä-Savon säveltaiteen läänintaiteilijana (vv. 2003-2008) sekä säveltäjänä, -sovittajana, -kapellimestarina ja -tuottajana. Tällä hetkellä hän opettaa Savonlinnan musiikkiopistossa ja Taidelukiossa sekä toimii mm. levy-yhtiö Nova Recordsin toimitusjohtajana. Makkonen on esiintynyt sellistinä ja kapellimestarina kotimaan lisäksi Italiassa, Hollannissa, Ruotsissa, Ranskassa, Saksassa, Tsekissä, Ukrainassa, Unkarissa, Venäjällä ja Virossa. Makkonen on säveltänyt mm. vokaali-, kamari- ja näyttämömusiikkia. Hän toimi tuottajana ja kapellimestarina Nilsiän kirkon 100-vuotisjuhlaoopperassa Polvesta polveen vuosina 2006-2007 (www.polvestapolveen.fi). Makkonen toimii Pielinen Soi –tapahtuman tuottajana.

www.mattimakkonen.com

Erotin