Tapahtumaesittely

Pielinen Soi on uusi ja nuorekas kamarimusiikkifestivaali suomalaisten kesätapahtumien joukossa. Se sisältää kahdeksan konserttia Kolin huipulla, Lieksan ja Kolin kirkoissa, Lieksan kulttuurikeskuksessa ja Paaterin ateljeekirkossa. Lahjakkaat nuoret suomalaiset muusikot, joista valtaosa on lähtöisin Lieksasta, konsertoivat esittäen lähinnä suomalaista harvemmin kuultua kamarimusiikkia.

Ohjelmassa on mm. Paroni Paakkunaisen 7-osaisen Fraghal -sarjan kantaesitys. Vahvistetulle konserttikanteleelle ja jousikvartetille sävelletyn sarjan runko koostuu Halosen taiteilijasuvun seitsemän soittajan soitteista, jotka ovat teoksessa mukana fragmentteina. Lisäksi mukana on mm. erittäin harvoin kuultuja osin vielä julkaisemattomia Jalkasen, Kilpisen, Rautavaaran, Sibeliuksen ja Sonnisen kamarimusiikkiteoksia, Siionin virsiä uusina raikkaina sovituksina sekä tuttuja ja aivan uusia lastenlauluja.

Pielinen Soi -konsertit 17.7.-28.9.2008 ajoittuvat ennen ja jälkeen Lieksan Vaskiviikkoa täydentäen kesän pohjois-karjalaista kulttuuritarjontaa. Konserttien solisteina kuullaan mm. baritoni Esa Ruuttusta sekä Pikku Kakkosesta tuttuja Viola ja Anton Uotilaa. Muita esiintyviä taiteilijoita ovat Elisa Kerola, kantele, Anni Kuusimäki, harppu, Petteri Pitko, cembalo ja Seeli Toivio, sello sekä Makkosen 7-henkisen sisarusparven muusikot kuten Jussi Makkonen, sello ja Liisa Makkonen, viulu.

Makkosen sisarusyhtye koostuu Lieksasta kotoisin olevista Makkosen seitsemästä sisaruksesta Matti, Maija, Anna, Antti, Liisa, Leena ja Jussi sekä heidän puolisoistaan ja lapsistaan. Sisaruksista kuusi toimii ammattimuusikkona. Yhtye esiintyi 1980 ja -90 -luvuilla noin sadalla omalla konsertilla niin kotimaassa (mm. Nilsiän Bach-viikot ja Musiikkimatka Vantaalla -tapahtuma) kuin ulkomailla (mm. kiertueet Itävallassa, Ranskassa, Saksassa, Venäjällä ja Virossa). Ainutlaatuista oli mm. Makkosen sisarusyhtyeen kolmentoista joulukonsertin sarja Lieksassa peräkkäisinä vuosina 1986-1998. Tätä joulukonserttiperinnettään yhtye tallensi vuonna 2000 äänitteelle Olkihimmeli.

Nykyään eri puolilla Suomea vaikuttavat Makkosen sisarusyhtyeen jäsenet esiintyvät yhdessä kymmenen vuoden tauon jälkeen heinä-syyskuussa 2008 Lieksassa järjestettävässä Pielinen Soi -konserttisarjassa. Yhtye on kutsunut esiintymään kanssaan muitakin entisiä lieksalaisia, nykyisiä alan ammattilaisia kuten Elisa Kerola ja Anni Kuusimäki. Makkosen sisarusparven vanhin, Matti Makkonen toimii Pielinen Soi -tapahtuman tuottajana. Konserttisarjalle on luvassa jatkoa myös kesän 2008 jälkeen.

Makkosten perheyhtye (Kuva: Timo Kaiponen, Jokikuva)

Makkosten sisarusyhtye Paaterin kirkossa: Vasemmalta lukien Liisa, Susanna Mieskonen-Makkonen, Ari Kukila, Maija (Kukila), Leena, Anna, Jussi, Antti ja Matti