Taiteilijaesittely

ESA RUUTTUNEN, baritoni

Esa Ruuttunen

Esa Ruuttunen opiskeli aluksi teologiaa ja toimi valmistuttuaan papin virassa Temppeliaukion kirkossa Helsingissä n. 10 vuoden ajan. Viranhoidon ohessa hän opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui vuonna 1980. Vuodesta 1985 hän on toiminut ammattilaulajana ja vakituinen kiinnitys Kansallisoopperan solistina alkoi syksyllä 1987, josta hän jäi eläkkeelle elokuussa 2005. Savonlinnan Oopperajuhlien solistikuntaan hän on kuulunut 1980 -luvulta  lähtien ja sai vuonna 2000 vuoden taiteilijan nimityksen. Vuosina 2004-2007 hän toimi Nivalan oopperakeskushankkeen sekä vuodesta 2007 lähtien Jokilaaksojen Musiikkisäätiön taiteellisena  johtajana.

Vuonna 1996 Esa Ruuttunen debytoi Deutsche Oper Berlinissä, joka johti vierailuihin useisiin Euroopan tärkeimpiin oopperataloihin, mm. Baijerin Valtionoopperaan, Covent Gardeniin, Stuttgartin ja Leipzigin oopperoihin sekä vuonna 2003 Barcelonan Liceuhun ja 2004 Wienin Valtionoopperaan ja Berliinin Valtionoopperaan. Konserttisolistina hän on vieraillut monissa merkittävissä musiikkikaupungeissa Euroopassa, USA:ssa ja Kanadassa sekä mm. Tokiossa.

Ruuttusen oopperarepertuaari sisältää keskeiset heldenbaritoniroolit sekä runsaasti kantaesityksiä mm. uskonnollisaiheisten oopperoiden päärooleissa. Hänen konserttiohjelmistonsa koostuu klassisen ohjelmiston lisäksi runsaasta kirkko – ja muusta hengellisestä musiikista. Vuonna 2001 hän sai Suomen Leijonan Pro Finlandia –kunniamerkin sekä tammikuussa 2004 Wienissä Romanian valtion musiikkikomentajan kunniamerkin.

Keväällä 2007 Esa Ruuttusesta ilmestyi Kirjapajan kustantama ja Pekka Hakon kirjoittama henkilökuva nimellä Esa Ruuttunen – Oopperapappi. Esa Ruuttunen on vuosina 2007-2010 opetusministeriön nimeämänä Suomen Kansallisoopperan hallituksen jäsen.

Erotin

LIISA MAKKONEN, viulu

Viulisti Liisa Makkonen

Liisa Makkonen aloitti viulunsoiton opinnot 4-vuotiaana Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa. Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi valmistunut Makkonen suoritti viuludiplomin vuonna 2004 erinomaisin arvosanoin. Hän on täydentänyt opintojaan mestarikursseilla (Pinchas Zukerman, Hagai Shaham, Mi-Kyi Lee, Pavel Vernikov, Mark Lubotsky) sekä vuosina 1999-2000 Israelissa. Jousikvartetti Maggioren kanssa Makkonen on opiskellut Lontoossa Amadeus-kvartetin viulistin Siegmund Nisselin johdolla.

Liisa Makkonen on konsertoinut solistina, kamarimuusikkona ja sooloresitaalein niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on esiintynyt mm. Korppoon Sibelius-festivaalilla viulisti Madoka Saton ja pianisti Folke Gräsbeckin kanssa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla pianotrion kanssa. Makkonen on esittänyt laajan määrän kamarimusiikkiteoksia pianisti Folke Gräsbeckin kanssa sekä kantaesittänyt useita Sibeliuksen kamarimusiikkiteoksia. Vuonna 1997 Makkonen oli finalisti Vuorineuvos Juhani Heinosen viulukilpailussa. Hän on soittanut myös Gustav Mahler –nuoriso-orkesterissa.

Liisa Makkonen on toiminut usean vuoden ajan Itä-Helsingin musiikkiopistossa viulunsoiton opettajana ja soittaa tällä hetkellä Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Makkosen Improvisation –soololevy ilmestyi kesäkuussa 2008.

Erotin

ANNI KUUSIMÄKI, harppu

Harpisti Anni KuusimÃ?ki

Anni Kuusimäki suoritti harpunsoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemiassa Willy Postman johdolla vuonna 1996. Ensikonsertin hän piti Soiva Akatemia -konserttisarjassa syksyllä 1997.

Anni Kuusimäki on ollut Helsingin kaupunginorkesterin harpun äänenjohtaja vuodesta 1999. Hän toimi Kansallisoopperan orkesterin harpun varaäänenjohtajana vuosina 1993-1999. Kuusimäki soitti viransijaisena Tampereen kaupunginorkesterissa 1990-luvun alussa ja Trondheimin sinfoniaorkesterissa vuosina 1994-1995.

Anni Kuusimäki on esiintynyt useiden orkestereiden solistina soittaen Händelin, Mozartin, Debussyn, Ravelin, Rotan, Segerstamin ja Rautavaaran musiikkia. Hän on soittanut huilisti Petri Alangon kanssa solistina, duona ja erilaisissa kamariyhtyeissä. Duo Euphonia Musica baritoni Hannu Holman kanssa on konsertoinut vuodesta 1997 lähtien. Kuhmon Kamarimusiikissa Kuusimäki on esiintynyt vuosina 2004 ja 2007.

Anni Kuusimäki säestää oboisti Aale Lindgréniä levyllä ”Mystinen Oboe”. Hän on tehnyt yhteistyötä myös vaskimuusikoiden, joensuulaisen Brass 5:n sekä helsinkiläisen Kaartin Seitsikon ja Jouko Harjanteen kanssa. Lieksalaissyntyinen Kuusimäki on esiintynyt usein myös Vaskiviikolla.

Anni Kuusimäki soittaa kelttiharppua kesällä 2007 perustetussa irlantilaisen musiikin yhtyeessä Siorcas Chamber Orchestrassa. Yhtye on kapellimestari-viulisti Dmitri Slobodenioukin ja Sirkus Bandin ideoima laulaja-kitaristin, folkviulun, sähköbasson, jousikvartetin, trumpetin ja kelttiharpun kokoonpano, jolle sovitukset tekee pianisti Jarkko Riihimäki.

Anni Kuusimäki on opettanut harpunsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin konservatoriossa, sekä järjestänyt kesäkursseja Lieksassa, Pyhätunturilla ja Uudessakaupungissa. Hän on tilannut ja kantaesittänyt uusia sooloteoksia mm. Eero Hämeenniemeltä, Markus Ketolalta, Leif Segerstamilta ja Tuomas Turriagolta. Lisäksi hän on sovittanut paljon suomalaista pianomusiikkia harpulle.

Erotin

JUSSI MAKKONEN, sello

Sellisti Jussi Makkonen

Jussi Makkonen (s.1979 Lieksa) aloitti sellonsoiton 7-vuotiaana Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa, Lieksassa. Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen hänet valittiin vuonna 1993 ja 1996 hän aloitti yliopisto-opinnot Sibelius-Akatemiassa professori Martti Rousin johdolla. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2005. Mestarikursseilla häntä ovat ohjanneet mm. professorit Arto Noras, Erkki Rautio ja Frans Helmersson. Voitettuaan EBU:n kansallisen solistikilpailun 1996 Makkonen on esiintynyt niin Suomessa kuin lähes kaikissa Euroopan maissa sekä USA:ssa. Hän on esiintynyt myös mm. EBU:n, BBC:n, YLE:n  sekä Romanian radio- ja tv-ohjelmissa. Makkosen konserttikiertueet vuosina 2008-2009 ulottuvat mm. Etelä-Amerikkaan sekä Yhdysvaltain länsirannikon suurimpiin kaupunkeihin mm. pianotaitelija Rait Karmin kanssa. He esiintyvät yhdessä säännöllisesti myös eri puolilla Eurooppaa.

Diplomisellisti Jussi Makkonen on konsertoinut viime vuosina menestyksekkäästi eri puolilla maailmaa. Viime vuonna hän esitti Sibeliusta Yhdysvalloissa loppuunmyydyille saleille sekä konsertoi myös eri Euroopan maissa. Tasavallan presidentti kutsui hänet esiintymään kutsuvierastilaisuuteensa Mäntyniemeen keväällä 2008.

Jussi Makkonen on toiminut sellonsoiton opettajana Pohjois-Helsingin musiikkiopistossa vuodesta 2003. Kamarimusiikki on ollut aina erityisen mieluista hänelle. Hän on esiintynyt monissa eri kokoonpanoissa  mm. pianistien Folke Gräsbeckin, Risto Laurialan, Violeta Petrovan, Heini Kärkkäisen, Kalle Toivion ja Rait Karmin kanssa. Hän on opiskellut myös orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa yksityisesti Jorma Panulan johdolla.

Viime vuosina Jussi Makkosta ovat sponsoroineet mm. OKO-pankki, Suomen Kulttuurirahasto ja Sibelius-Akatemia. Makkonen soittaa lähes 200-vuotta vanhalla saksalaisella sellolla. Sen ovat hänelle sponsoroineet Suomen Kulttuurirahasto sekä Wihurin rahasto.

Jussi Makkosella on levytyssopimus kansainvälisen Naxos levy-yhtiön kanssa, joka julkaisi huhtikuussa 2008 hänen uuden Sibelius-levynsä maailmanlaajuiseen jakeluun.

www.jussimakkonen.com

Erotin

VIOLA JA ANTON UOTILA, kantele

 

Viola ja Anton Uotila

Viola ja Anton Uotila ovat 10-vuotiaat kaksoset. Suomalaisille lapsille he ovat tulleet tunnetuiksi TV2:n Pikku Kakkosesta, jossa Violalla oli oma 23-osainen musiikkisarja ”Violan laulut”. Ohjelma oli vuonna 2006 televisionvuoden valopilkkuehdokkaana. Vuoden 2007 lopulla ohjelmaa esitettiin myös YLE 1 Aamu TV:ssä. Tällä hetkellä TV 2 Pikku Kakkonen esittää sarjaa joka perjantai aina kesään 2008 saakka. Viola on esiintynyt kymmenissä radio-ohjelmissa (mm. Radio-Suomen ”Kimurantti”). Lapset ovat vierailleet suorissa lähetyksissä (esim. taiteilijavieraana YLE 1 lasten toivekonsertissa ja MTV 3 Huomenta Suomi -lähetyksessä). Viola ja Anton ovat esiintyneet ahkerasti erilaisilla festivaaleilla ja tapahtumissa pitäen omia, noin tunnin kestoisia konsertteja eri ikäisille yleisölle. Vastaanotto on ollut kaikkialla erinomainen.

Violalta on ilmestynyt jo kaksi pitkäsoitto cd:tä. Ensimmäinen oli nimeltään ”Tulisoroinen” ja toinen ”Violan laulut”. Molemmat levyt ovat saaneet kaikkialla erinomaiset arvostelut (esim. YLE teksti-TV, Helsingin Sanomat ja musiikkiäänitteiden erikoislehti Aksentti). Lainauksina esim: ”Viola Uotilan levy on tämän vuoden pontevimpia lastenlevyjä. Nuori taiteilija heittäytyy tulkitsemaan lauluja, jolloin iloa ja meininkiä löytyy. Hän soittaa myös ihmeen taitavasti kanteleita… Lauluja kuunnellessa vaikuttuu erityisesti tulkinnoista, sillä jokaiseen lauluun muodostuu luonteva kaari ja tarinan kerrontaan heittäydytään koko tarmolla.” (Aksentti) ”On aina mukavaa, kun lastenlauluja esittävät myös lapset eivätkä pelkästään aikuiset. Lapset seuraavat mielellään ikäisiään ja ottavatherkemmin mallia. Viola Uotilasta sitä kannattaa ottaakin. Viola on muusikkona jo melkoinen konkari.” (Helsingin Sanomat) ”Kanteleensoitossa hän alkaa olla jo varsinainen mestari. Viola tulkitsee välillä hellyttävästi, välillä uskomattoman hauskasti. Viola laulaa ihastuttavan ehtaa musiikkia lapselta lapselle. (YLE Teksti TV) Tällä hetkellä on valmisteilla kaksi uutta levyä.

Viola voitti kesällä 2007 Jyväskyln valtakunnallisen kantelekilpailun. Molemmat lapset ovat voittaneet myös useita lastenlaulukilpailuja. Anton on vuoden 2006 ilmakanteleen Suomen mestari. Kanteleiden lisäksi he opiskelevat muitakin instrumenteja – Viola selloa ja kelttiharppua ja Anton pianoa ja sävellystä. Trio Sereno, jossa Viola soittaa selloa ja Anton pianoa, voitti ensipalkinnon lokakuussa 2007 Savonlinnan valtakunnallisesta kamarimusiikkikilpailusta. Triolle myönnettiin myös tänä vuonna pro musica-apuraha. Viola opiskelee Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla.

Erotin

PETTERI PITKO, cembalo

Petteri Pitko

Petteri Pitko (s.1980) aloitti musiikkiopintonsa Savonlinnan musiikkiopistossa. Cembalonsoittoa hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa sekä Berliinin Universität der Künstessä opettajanaan Mitzi Meyerson. Opintojaan hän on täydentänyt lisäksi Pariisissa opettajanaan Huguette Dreyfus sekä Ton Koopmanin ja Christine Schornsheimin mestarikursseilla.

Petteri Pitko on monipuolinen muusikko, joka toimii niin vanhan kuin uudenkin musiikin parissa. Hän konsertoi aktiivisesti kamarimuusikkona ja solistina Suomessa ja ulkomailla. Hänen lukuisiin projekteihinsa kuuluvat mm. Ensemble Recordanza, SAMA-yhtye, berliiniläistrio Ensemble U3, jonka kanssa hän voitti kansainväisen Alte Musik Treff –kilpailun Berliinissä vuonna 2006, sekä I Confidenti –oopperaryhmä, joka toimii historiallisessa Potsdamin linnanteatterissa. Tällä hetkellä hän myös opettaa cembalonsoittoa ja kamarimusiikkia Helsingin ammattikorkeakoulussa Stadiassa ja toimii säestäjänä Sibelius-Akatemiassa.

Petteri Pitko on esiintynyt Suomessa useilla musiikkijuhlilla (mm. Kuhmon kamarimusiikissa, jonka kesän 2007 nuorten kamarimuusikoiden sarjaan hänet valittiin; Turun musiikkijuhlilla, Janakkala Barokissa ja BarokkiKuopio –festivaalilla) sekä konsertoinut lukuisissa Euroopan maissa, Kanarian saarilla ja Etelä-Koreassa. Hänet on myös nähty useiden suomalaisten kaupunginorkestereiden, Kuudennen kerroksen orkesterin, Battalia-yhtyeen ja Avanti!:n riveissä. Nauhoituksia hän on tehnyt mm. Viron radiolle, Hessenin yleisradiolle ja saksalaiselle Bella Musica –levymerkille.

Erotin

SEELI TOIVIO, sello

Seeli Toivio

Seeli Toivio on esiintynyt Euroopassa, Aasiassa, Etelä-Afrikassa ja USA:ssa solistina, resitalistina ja kamarimuusikkona. Hän on tehnyt useita radio- ja TV-nauhoituksia useassa Euroopan maassa, sekä levyttänyt Suomessa, Bulgariassa ja Japanissa. Sibelius-Akatemian ensikonsertin hän piti vuonna 2004 veljensä, pianisti Kalle Toivion kanssa. Vuonna 2007 heidät kutsuttiin esiintymään mm. Servais Festivalille Belgiaan. Vuonna 2003 he tekivät konserttikiertueen Japanissa.

Tätä nykyä Seeli Toivio opiskelee musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikössä aiheenaan sellonsoiton vasemman käden tekniikka ja sen kehitys 1700-luvulta. Kirjallisessa työssään Toivio myös esittelee vasemman käden tekniikkaansa, jota hän hyödyntää mm. virtuoositeosten soitossa. Toivio esittää usein myös viuluteoksia, joista hän on tehnyt omat sellosovituksensa. Muiden muassa Pablo de Sarasaten ”Carmen-fantasia” ja ”Mustalaislaulut” sekä Antonio Bazzinin ”Vuorenpeikkojen tanssi” kuuluvat ohjelmistoon. Toivion koko repertuaariin kuuluu sello- ja kamariteoksia 1600-luvulta nykypäiviin.

Marraskuussa 2007 kansainvälinen Festival Servais kutsui Seeli Toivion esitelmöimään sellonsoiton vasemman käden tekniikan kehityksestä sekä omasta vasemman käden tekniikastaan kansainvälisessä sellotekniikan symposiumissa Brysselin ”Palais de Academiessa”. Samana iltana hän esitti Servais´n sellokonserton op5 deFilharmonien solistina solistina Paul Watkinsin johtamana Brysselin ”Palais Beaux Artsissa”, ja seuraavana iltana Antwerpenin ”Kuningatar Elisabet”- salissa. Huhtikuussa 2007 Toivio oli kutsuttu Belgian ensimmäisen kansallisen sellokilpailun tuomariston jäseneksi.

Maaliskuussa 2008 Seeli Toivio piti luentokonsertin Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön järjestämässä luentokonserttisarjassa Cygnauksen Galleriassa Helsingissä. Toivio kertoi 1800-luvun virtuoosisellisteistä, jotka myös sävelsivät soittimelleen. Luennon lomassa Toivio esitti J.-L. Duportin, B. H. Rombergin, A. F. Servaisi´n, K. Davidoffin sekä D. Popperin teoksia pianisti Elisa Järven, harpisti Lily-Marlene Puuseppin, alttoviulisti Maya Egashiran sekä sellisti Juho Laitisen kanssa.

Seeli Toivio on saanut apurahaa opintoihin ja taiteelliseen työskentelyyn Suomen Kulttuurirahastolta, Sibelius-Akatemialta, Sibelius Akatemian DocMus-yksiköltä, Royal Academy of Musicilta, Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahastolta, Suomalaiselta Konkordia-säätiöltä, Wegelius-säätiöltä, Pro Musica-säätiöltä, Opettaja Aino Ylhäisen säätiöltä, sekä Jenny ja Antti Wihurin, Vilho ja Lahja Koposen, Paulon, sekä Alfred Kordelinin säätiöltä.

Vuonna 2007 Suomen kulttuurirahasto myönsi Toiviolle 3-vuotisen työskentelyapurahan musiikin tohtorin tutkintoon. instrumenttinaan Toiviolla on Suomen Kulttuurirahaston omistama, italialainen David Tecchler -sello vuodelta 1707.

www.seelitoivio.com
www.youtube.com/seelitoivio
www.klassinen.fi/profiili/10849
www.myspace.com/cellistseelitoivio
www.reverbnation.com/seelitoivio

Erotin

ELISA KEROLA, kantele

Elisa Kerola on opiskellut kanteleensoittoa Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa, Keski-Suomen konservatoriossa ja Ritva Koistisen johdolla Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2004. Hän on konsertoinut mm. festivaaleilla Tampere Biennale, Viitasaaren Musiikin aika, Jyväskylän Kesä ja Lieksan Vaskiviikolla sekä kotimaan ohella mm. Venäjällä, Ranskassa, Italiassa ja Sveitsissä.

Kanteletaiteilija Elisa Kerola tekee mielellään yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa. Hän on toiminut kanteleensoittajana mm. tanssi- ja teatteriproduktioissa. Kerola piti ensikonserttinsa vuonna 2006. Niinikään vuonna 2006 hän julkaisi ”Kuuntele” nimisen cd-levyn, joka sisältää soolo- ja duosävellyksiä kanteleelle (JaseCD 0044 ). Kerola opettaa kanteleen soittoa Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Hän on saanut apurahoja mm. Valtion säveltaidetoimikunnalta, ESEK:lta ja Sibelius-Akatemialta.

www.elisakerola.net 

Erotin

MATTI MAKKONEN, sello & tuottaja

Matti Makkonen (s.1970) aloitti sellonsoiton 9-vuotiaana Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa, Lieksassa. Hän on valmistunut mm. sellonsoiton ja musiikinteorianopettajaksi Kuopion konservatoriosta. Lisäksi hän on opiskellut mm. Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan musiikkitiede sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kuoron- ja orkesterinjohdon erikoistumisopintoja. Makkonen on opiskellut sellonsoittoa mm. Timo Törmän ja Pavel Kupinin johdolla sekä osallistunut mm. Marcel Bergmanin mestarikursseille. Kuoronjohtoa hän on opiskellut mm. Stefan Sköldin ja Rita Varosen johdolla sekä orkesterinjohtoa mm. Atso Almilan ja Jorma Panulan johdolla. Sävellystä hän on opiskellut mm. Pekka Kostiaisen ja Sakari Monosen johdolla.

Matti Makkonen on toiminut mm. opettajana Kuopion ja Keski-Suomen konservatorioissa, Etelä-Savon säveltaiteen läänintaiteilijana sekä säveltäjänä, -sovittajana, -kapellimestarina ja -tuottajana. Tällä hetkellä hän opettaa Savonlinnan musiikkiopistossa ja Taidelukiossa sekä toimii mm. levy-yhtiö Nova Recordsin toimitusjohtajana. Makkonen on esiintynyt sellistinä ja kapellimestarina kotimaan lisäksi Italiassa, Hollannissa, Ruotsissa, Ranskassa, Saksassa, Tsekissä, Ukrainassa, Unkarissa, Venäjällä ja Virossa. Makkonen on säveltänyt mm. vokaali-, kamari- ja näyttämömusiikkia. Hän toimi tuottajana ja kapellimestarina Nilsiän kirkon 100-vuotisjuhlaoopperassa Polvesta polveen vuosina 2006-2007 (www.polvestapolveen.fi). Makkonen toimii Pielinen Soi –tapahtuman tuottajana.

Erotin

SUSANNA MIESKONEN-MAKKONEN, viulu

Susanna Mieskonen-Makkonen opiskeli mm. Kuopion konservatoriossa suorittaen viulunsoiton diplomin vuonna 1995 Zoja Istominan johdolla. Vuosina 1988-1990 hän opiskeli Tel Avivissa Israelissa Rubin-Akatemian opettajien Yair Klessin ja Ora Shiranin johdolla. Viulunsoiton mestarikursseille hän on osallistunut mm. Yehudi Menuhin –Akatemiassa Espanjassa opettajinaan Diana Cummings, Benzion Shamir, Zoria Shikmurzajeva sekä Alexander Vinnitsky. Lisäksi hän on opiskellut mm. jazzlaulua opettajinaan Maija Hapuoja ja Dave Ward.

Susanna Mieskonen-Makkonen on toiminut viulistina mm. Herzelia Chamber Orchestrassa (Israel), Kuopion, Porin ja Mikkelin kaupunginorkestereissa, Savonlinna-kvartetin I-viulistina sekä freelancemuusikkona. Kotimaan lisäksi hän on konsertoinut viulistina Hollannissa, Israelissa, Ranskassa, Saksassa, Tsekissä, Turkissa, Venäjällä ja Virossa mm. sellistimiehensä Matti Makkosen kanssa. Jazzlaulajana hän on esiintynyt mm. Savonlinna Big Bandin solistina.

Susanna Mieskonen-Makkonen on toiminut viulunsoiton opettajana mm. Kuopion konservatoriossa ja Savonlinnan musiikkiopistossa. Hänen taiteellista työskentelyä ovat tukeneet ESEK, Etelä-Savon taidetoimikunta, Kordelinin rahasto ja Suomen kulttuurirahasto.